FacebookYoutube
СУ Панайот Волов
Средно училище в град Каспичан

Патронен празник

Уважаеми граждани на град Каспичан,

Във времената, в които живеем, историята и традициите са нещото, което ни кара да помним и да се гордеем, че сме българи.

Днес Средно училище „Панайот Волов“ гр. Каспичан е модерно и технологично училище, което не спира да помни подвизите и да спазва традициите, за да се съхрани за поколенията.

Харизмата на Панайот Волов – нашият патрон, би трябвало да потърсим в неговата необикновена личност. С цялата си революционна дейност той беше и продължава да бъде пример за водач. Волов намира смъртта си в леденостудените води на реката Янтра, край русенския град Бяла. В онази привечер на 26 май 1876 година изгрява в небето една звезда. Това е душата на Волов, която свети, за да напомня за силата на човешкия дух и съвест. Така завършва животът на тази бележита българска личност. Той не успява да види свободна България, но приносът му е наистина огромен. Един от най-значимите български революционери и национални герои.

До сега патронният празник на училището се честваше на 11 май – денят на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. За да спазим историческата хронология на събитията и да съхраним традициите, Средно училище „Панайот Волов“  гр. Каспичан започва да чества своя патронен празник на 26 май – денят на гибелта на Панайот Волов.

За да помним миналото, съхраним настоящето и гордеем с бъдещето!

 

Явор Якимов

Директор на СУ „Панайот Волов“ гр.Каспичан